Uwielbiam baśnie, dzisiaj, jako dorosła kobieta, uwielbiam do nich wracać - jakie są Wasze ulubione?
Mnie okropnie wzrusza "Dziewczynka z zapałkami" , lubię też "Królową Sniegu" , "Rumpelstiltskin" (dobrze napisałam? xD)
Deviantowicz
o dziewczynce co podeptała chleb
i
o dziewczynce w czerwonych bucikach
Deviantowicz
Natanei napisał:
Zaczarowany flet! ;3
ciekawie brzmi o czym to?
*opowiedz mi bajkę*
Nie słyszałaś nigdy o Zaczarowanym Flecie? Inna nazwa to też "Czarodziejski flet", może taką znasz.
Deviantowicz
Natanei napisał:
Nie słyszałaś nigdy o Zaczarowanym Flecie? Inna nazwa to też "Czarodziejski flet", może taką znasz.
nie ._.
Przyznam się bez bicia, że dawno tego nie czytałam, a jak teraz szukałam na internecie to nigdzie nic nie ma.. Pamiętam, że w baśni był chłopak, wędrowiec, który posiadał zaczarowany flet. Natrafił na miasto, w którym władca miał córkę na wydaniu, jednak borykał się z plagą myszy i za pomoc z nią obiecał córkę za żonę. Wielu próbowało, nie udawało się, jak to zazwyczaj w baśniach bywa. Chłopak również zgłosił się na ochotnika. Władcy się nie spodobało to, że chłopak jest biedny i nie ma grosza przy duszy. Zgodził się, jednak nie miał zamiaru wydać za chłopaka swojej córki. Chłopcu oczywiście udało się wyprowadzić z miasta wszystkie myszy za pomocą zaczarowanego fletu. Kiedy jednak wrócił, bramy przed nim były zamknięte. Prosząc o wpuszczenie, został wyśmiany i przepędzony. Chłopak zagroził, że jeśli król nie spełni swojej obietnicy i nie da mu nagrody, zemści się na nim. Król jednak nie przejął się jego groźbą. W odwecie chłopak użył zaczarowanego fletu. by wyprowadzić z miasta wszystkich mieszkańców oraz księżniczkę.
Deviantowicz
Natanei napisał:
Przyznam się bez bicia, że dawno tego nie czytałam, a jak teraz szukałam na internecie to nigdzie nic nie ma.. Pamiętam, że w baśni był chłopak, wędrowiec, który posiadał zaczarowany flet. Natrafił na miasto, w którym władca miał córkę na wydaniu, jednak borykał się z plagą myszy i za pomoc z nią obiecał córkę za żonę. Wielu próbowało, nie udawało się, jak to zazwyczaj w baśniach bywa. Chłopak również zgłosił się na ochotnika. Władcy się nie spodobało to, że chłopak jest biedny i nie ma grosza przy duszy. Zgodził się, jednak nie miał zamiaru wydać za chłopaka swojej córki. Chłopcu oczywiście udało się wyprowadzić z miasta wszystkie myszy za pomocą zaczarowanego fletu. Kiedy jednak wrócił, bramy przed nim były zamknięte. Prosząc o wpuszczenie, został wyśmiany i przepędzony. Chłopak zagroził, że jeśli król nie spełni swojej obietnicy i nie da mu nagrody, zemści się na nim. Król jednak nie przejął się jego groźbą. W odwecie chłopak użył zaczarowanego fletu. by wyprowadzić z miasta wszystkich mieszkańców oraz księżniczkę.
a tak to kojarze rzeczywiście
to napewno jest baśń
a nie jakaś opera czy coś .A.
Hej. jeśli chodzi o baśnie to szukam ludzi baśni piszących lub tworzących ilustracje, szukających inspiracji na ilustracje-właśnie od tych piszących.
Założyłam nawet specjalną grupę
http://wielogrodzianie.deviantart.com/
Tyle,że nie umiem nią rozporządzać i mam nadzieję,że ktoś mi w tym pomoże. Powie co i jak i znajdą się chętni na moderatorów dodatkowych.
Osobiście sama twierdzę,że z baśni się nie wyrasta, dlatego piszę mego (po) twora xD
Próbki znajdziecie tutaj :
Prolog
http://wielogrodzianka.deviantart.com/a … -425764075
Dwa pierwsze rozdziały
http://wielogrodzianka.deviantart.com/a … -441467810