FORUM POLSKICH ARTYSTÓW Z DEVIANTART.

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2014-07-11 18:44:32

Neros1990

Deviantowicz

Punktów :   

Złodziejstwo - jedna z plag DA

Niektórzy możliwe że spotkali się już z tego typu sytuacjami (albo we własnym zakresie albo wśród znajomych).

Chodzi dokładnie o użytkowników, którzy myśląc że utworzą konto na DA, mogą robić co im się żywnie podoba. A dokładniej to, że mogą przywłaszczyć sobie czyjąś pracę i twierdzić, że sami ją zrobili.

Przykład ( i to dosłownie świeży):
Od kilku ostatnich dni, moja znajoma z DA, użera się z "osobą", która przywłaszczyła sobie baner i obraz postaci, który należał do kogoś innego, kto zamówił te prace u mojej znajomej po ustalonej cenie. Nie dość że ten złodziej używa tych prac na DA w formie awatara i DeviantID, to jeszcze te prace publikuje na swoich profilach na Google+. Osobiście próbowałem go przekonać by usunął skradzioną pracę ze swojego konta na DA, jeśli nie chce żeby go zbanowali... jednak twierdząc że nie zależy mu na tym koncie, nie chce usuwać tych prac i upiera się, że postać powinna być jego i że to nie jego wina, że on i prawdziwy autor postaci wpadli na to samo. Sęk w tym, że ten "złodziej" utworzył konto raptem 3 miesiące temu, a prawdziwy autor postaci stworzył postać ponad rok temu.
Jak dla mnie, jego wyjaśnienia w żadnym stopniu nie usprawiedliwiają tego, że okradł kogoś z pracy, nad którą ta osoba siedziała w pocie czoła i za którą ktoś zapłacił. Poza tym... Jeśli nie zależy mu na tym koncie, to po co kradł czyjeś prace i zamieszczał je na profilu?

A jak wy myślicie o tej sytuacji i czy też spotkaliście się ostatnio z sytuacją kradzieży czyjejś pracy (zwłaszcza wśród waszych znajomych na DA)? I co ogólnie myślicie o problemie kradzieży prac na DA przez innych użytkowników?

#2 2014-07-11 18:51:00

Szopwmeloniku

Deviantowicz

Punktów :   

Re: Złodziejstwo - jedna z plag DA

generalnie złodziei na da jest mnóstwo...
niektórzy robią to złośliwie
niektórzy bo liczą na tani poklask
inni są po prostu głupi lub (mówię o dzieciach które biorą czyjeś
prace i nie widzą w tym nic złego)

oni zawszę będą i można tylko ich zwalczać jak grypę sezonową..
uroki internetu...

#3 2014-07-11 18:53:29

Officerka

Szefowa

Punktów :   

"postać powinna być jego" ? Well....a czemu powinna?
Cóż, to już zwyczajne chamstwo, ale niektórzy zakładaja konta, kradną arty z kilku powodów :

- Bo nie mają co robić, zwyczajnie
- Są to znajomi znanych artystów, którzy dogadują się z owymi artystami, że "ukradnę Ci prace i dzięki temu narobimy dramy, przez co zyskasz jeszcze większą armię watchersów, "biedactwo""
- nie ma zielonego pojęcia,  ze DA to nie Photobucket ani inne tego typu strony...

Zal mi takich ludzi, serio.... Rozumiem, podobieństwo w dizajnie się zdarza, ale perfidna kradzież? /

#4 2014-07-11 20:15:10

Natanei

Asystent

Punktów :   

Cóż, ostatnio spotkałam się z sytuacją kradzieży. Pewnie wielu z was zna osobę o nicku WhiteSpiritWolf. Ma swoją wilczą OCkę i ostatnio wrzucił właśnie journala z linkiem do pracy kogoś, kto kompletnie, nawet najmniejsze szczegóły, ukradł i stwierdził, że to jego postać, układając nawet do niej historię. Wiecie, ja rozumiem, że czyjeś OC może być inspiracją, ale żeby od razu kraść..?

#5 2014-07-11 20:56:18

Szopwmeloniku

Deviantowicz

Punktów :   

bo stworzenie sobie ocka jest meeeeeeeeeeeeeeeeeega trudne :v

#6 2014-07-11 21:31:55

Neros1990

Deviantowicz

Punktów :   

Szopwmeloniku napisał:

Prawda, że tworzenie kolejnej liczby postaci OC jest coraz trudniejsze, bo to wymaga tworzenai coraz to większej liczby różnych osobowości, wyglądów i biografii danych postaci, a potem już po np. pięciu postaciach spróbuj stworzyć kolejną. Tylko żę dzięki temu wiadomo, że ktoś wkłada w to masę pracy, czasu, a niekiedy i przy tym nerwów i cierpliwości, by nie zrobić ze swojej postaci "Mary Sue" w charakterystyce (heh... i to mówi koleś którego OC są na różne sposoby do siebie podobne, ale głównie wyglądem =uu=' ).

Ale najgorzej właśnie, kiedy taki, za przeproszeniem, "gimbus" se wymyśli, że "Aaaa nie chce mi się robić, to podkradnę komuś znanemu arta i będę obstawiał że sam zrobiłem to, bo kto to tam będzie sprawdzał?". Takie dzieciaki są najgorsze. To że dostaną internet do ręki, to myślą że im wszystko wolno i nikt im za to nic nie zrobi.

PS. Wspomniany przeze mnie wcześniej złodziej, na kwestie dotyczącą skradzionego arta którego umieścił na swoim DeviantID, odpowiedział że ( w wolnym tłumaczeniu) "Co jest nie tak z ID? Wszyscy mają to ID więc możesz iść pomówić z nimi ".
Widać, że to chamstwo jedno, którego ojciec jeszcze nie zlał ani razu porządnie pasem.

Ostatnio edytowany przez Neros1990 (2014-07-11 22:22:20)

#7 2014-07-12 09:16:41

Szopwmeloniku

Deviantowicz

Punktów :   

Neros1990 napisał:

Szopwmeloniku napisał:

Prawda, że tworzenie kolejnej liczby postaci OC jest coraz trudniejsze, bo to wymaga tworzenai coraz to większej liczby różnych osobowości, wyglądów i biografii danych postaci, a potem już po np. pięciu postaciach spróbuj stworzyć kolejną. Tylko żę dzięki temu wiadomo, że ktoś wkłada w to masę pracy, czasu, a niekiedy i przy tym nerwów i cierpliwości, by nie zrobić ze swojej postaci "Mary Sue" w charakterystyce (heh... i to mówi koleś którego OC są na różne sposoby do siebie podobne, ale głównie wyglądem =uu=' ).

Ale najgorzej właśnie, kiedy taki, za przeproszeniem, "gimbus" se wymyśli, że "Aaaa nie chce mi się robić, to podkradnę komuś znanemu arta i będę obstawiał że sam zrobiłem to, bo kto to tam będzie sprawdzał?". Takie dzieciaki są najgorsze. To że dostaną internet do ręki, to myślą że im wszystko wolno i nikt im za to nic nie zrobi.

PS. Wspomniany przeze mnie wcześniej złodziej, na kwestie dotyczącą skradzionego arta którego umieścił na swoim DeviantID, odpowiedział że ( w wolnym tłumaczeniu) "Co jest nie tak z ID? Wszyscy mają to ID więc możesz iść pomówić z nimi ".
Widać, że to chamstwo jedno, którego ojciec jeszcze nie zlał ani razu porządnie pasem.

on to może też robić złośliwie...

#8 2014-07-12 13:51:57

Neros1990

Deviantowicz

Punktów :   

Szopwmeloniku napisał:

Na to niestety wygląda. Dzisiaj zwróciłem mu uwagę na to, że jego komentarze są praktycznie bez sensu i nie widać po nich by cokolwiek z nich rozumiał. W odpowiedzi oczywiście jak w przypadku każdego chama, dostałem odpowiedź z wulgaryzmami.

Myślę, że moglibyśmy założyć tutaj temat z listą potencjalnych złodziei i trolli na DA, z wypisanymi powodami, dla których się na tej liście znaleźli. Dzięki temu wiedzielibyśmy jakich użytkowników należy się wystrzegać i przed kim informować znajomych, którzy nie mieli z nim jeszcze styczności lub mogliby pomóc w usunięciu takiego "zwyrodnialca" z DA.

#9 2014-07-12 14:09:43

Szopwmeloniku

Deviantowicz

Punktów :   

Neros1990 napisał:

Szopwmeloniku napisał:

Na to niestety wygląda. Dzisiaj zwróciłem mu uwagę na to, że jego komentarze są praktycznie bez sensu i nie widać po nich by cokolwiek z nich rozumiał. W odpowiedzi oczywiście jak w przypadku każdego chama, dostałem odpowiedź z wulgaryzmami.

Myślę, że moglibyśmy założyć tutaj temat z listą potencjalnych złodziei i trolli na DA, z wypisanymi powodami, dla których się na tej liście znaleźli. Dzięki temu wiedzielibyśmy jakich użytkowników należy się wystrzegać i przed kim informować znajomych, którzy nie mieli z nim jeszcze styczności lub mogliby pomóc w usunięciu takiego "zwyrodnialca" z DA.

taka czarna lista była by dobra :3
albo generalnie jakieś porady z tym co można by z nimi robić
tym bardziej że samemu czasem trudno się uporać

#10 2014-07-12 14:48:02

Officerka

Szefowa

Punktów :   

Jestem "za" czarną listą. Zróbmy temat do tego, i tam wklejajcie potencjalnych trolli, złodziei, itp.

Stopka forum

RSS