FORUM POLSKICH ARTYSTÓW Z DEVIANTART.

#1 2014-08-21 08:54:05

Officerka

Szefowa

Punktów :   

Islam vs reszta świata

Widzicie co się aktualnie dzieje na świecie.. Islamscy wojownicy znów plują na Chrześcijaństwo, mordują amerykańskiego dziennikarza itp. Czy przez to musimy myśleć o Islamie jako złej religii? Niekoniecznie, moim zdaniem. Islam jest wspaniałą religią, ale nie mylmy tu Muzułmanina z Szyitami i innymi sektami muzułmańskimi - rozumią oni Koran zupełnie inaczej. Aktualnie rządzący w Afganistanie (bodajże) ludzie tak interpretują Koran, by ciemiężyć swoich ludzi - przepraszam, kobiety. Dawniej ten bogaty kraj był inny - kobiety studiowały, uprawiały zawód lekarza, pielęgniarki, nauczycielki... Dzisiaj, niestety, jest to zabronione -dlaczego? Ano dlatego, że rządzący tak sobie wynaleźli w Koranie. Ponoć.

Moja koleżanka zna Muzułmanina, praktykującego, który załamany jest tym, co jego "bracia" robią na świecie. Kręci głową na zamachy i mówi, że nie tak powinno być, nie dowierza. Ma nadzieję, że ktoś w końcu się opamięta...

Jestem agnostyczką, kwestia religii nie powinna mnie zbytnio obchodzić, nie chcę nikogo bronić, ani tępić, ale popatrzcie teraz na siebie, Katolicy - czy Wasza religia faktycznie jest religią miłości? Zerknijcie w karty historii i dostaniecie odpowiedź, dodajmy wszędobylskich misjonarzy - dlaczego chcecie nawracać te dzikie ludy na chrześcijaństwo? Nie potraficie uszanować ich wyznania i zostawić w spokoju?

Wkurzają mnie memy wyśmiewające/obrażające Islam. Pewnego razu zobaczyłam na Wiocha.pl bodajże zdjęcie z Ramadanu( Ramadan to islamski czas postu i modlitwy, pielgrzymek), podczas odprawiania modłów. Użytkownik zastanawiał się, jak spalić to "pudełko, przed którym klęczą" . Lekka przesada, nie uważacie?

Każdy z nas ma prawo do własnej religii, czy się to komu podoba czy nie, ale powtarzam - zanim nazwiecie Muzułmanina "terrorystą/mordercą" zastanówcie się kilka razy.

#2 2014-08-22 11:56:26

MilczeQ

Deviantowicz

Punktów :   

Re: Islam vs reszta świata

Co do religii... nie jestem wcale religijna i mnie to nie obchodzi, ale irytuje mnie fakt, że Kościół i inne pchają wszędzie- będąc w gimnazjum chciałam szykować się do bierzmowania, ale szybko zrezygnowałam, i dobrze zresztą. Niby tak Chrześcijan powinien miłować każdego- a co robi? Tępi, a ponadto jak słyszę w autobusach stare dewotki będące dzień w dzień w Kościele które na okrągło narzekają na ludzi, na religię, na inne orientacje, na inny styl ubierania się to aż mi się śmiać chce. Co prawda- nie wierzę, szczerze mówiąc, mam swoje powody, ale to nie temat o tym. Jak dla mnie, tak jak mówisz, trzeba uszanować religię każdego. Chociaż dzisiaj tak samo noszenie satanistycznych symboli jest bardzo modne, ale satanizmu osoby które afiszują się takimi znakami nie rozumieją. No nic, szanuję religię każdego, ale widząc tylko pozór tej religii nie potrafię tego uszanować, ale w ostateczności wcale mnie to nie obchodzi.

Stopka forum

RSS