Ok... wiem że zaczynam się żalić na byle temat.. ale po prostu muszę o to zapytać.
Temat dotyczy tego, jak tworzycie swoje prace, poświęcone komuś z waszych znajomych lub przyjaciół, którzy obchodzą urodziny.
Chodzi o to, skąd bierzecie pomysły na tego typu prace... lub czy wogóle robicie coś takiego?
Pytam bo... po raz kolejny w moim przypadku zarzucono mi monotoniczność w pracach tego typu.
Generalnie staram się tworzyć pracę urodzinowe dla znajomych, którzy mają urodziny... ale naprawdę nie mam odpowiednich pomysłów na to, jak by to mogło jeszcze wyglądać.
Najpierw było tak, żę to moja postać osobiście wręczała prezenty. Oczywiście potem zarzucono mi monotoniczność.
Teraz jest, że "solenizanci" znajdują prezenty podpisane przez moją postać. W dodatku jeśli postać byłą klaczą, to z prezentem dostawała również różę.
I teraz też się okazuje że stało się to monotonne.
Ja już kompletnie nie wiem jak mam tworzyć prace tego typu, skoro przy kolejnych osobach, inni zaczynają się czepiać że się robi monotonne, a postacie wyglądają jak debile.
Ja nie wiem. Mam kompletnie odpuścić tworzenie takich prac, czy jak? Bo powoli wychodzi na to, że co spróbuję robić pracę urodzinową, to potem wychodzi tylko gorzej. =_='
Deviantowicz
Moim zdaniem osoba która dostaje coś w prezencie nie powinna na to narzekać
ale no przy tworzeniu takich prac bierze się pod uwagę charakter tej osoby i jej upodobania
jeżeli np. (głupi szopi przykład) osoba jest zboczona i ma kogoś to można np narysować drugą
połówkę tej osoby przewiązaną wstążkami niczym prezent >w<
oczywiście jeżeli osoba nie ma takiego dystansu do tego typu spraw ten prezent się nie sprawdzi...
Wszystko zależy jak się kogoś zna :3 warto sobie wtedy przypomnieć jakieś fakty które się wie o danej osobie
by to było dopasowane i tyle :3
Jak dla mnie cudowne jest to, że robisz coś dla innych na urodziny, i to powinno się doceniać. Monotonne? Ale to jest fajne właśnie, że klaczki dostają róże, a ogólnie kucorki znajdują prezent od Twojego OC, mi się ten pomysł podoba bardzo
ok.. tylko kwestia jest taka, że to nie solenizant ma pretensje o to, żę prace stają się monotonne... tylko niektóre osoby patrzące z boku wypominają mi to, że prace są do siebie podobne, a niekiedy takie same.. i że te same ekspresje twarzy i te same "bez życia"...
Nawet jeszcze inna osoba podzieliła ten punkt widzenia... zwłaszcza że jakiś czas temu sama dostała ode mnie takowe zdjęcie, na znak tego że pamiętałem o tej osobie.
Deviantowicz
Neros1990 napisał:
ok.. tylko kwestia jest taka, że to nie solenizant ma pretensje o to, żę prace stają się monotonne... tylko niektóre osoby patrzące z boku wypominają mi to, że prace są do siebie podobne, a niekiedy takie same.. i że te same ekspresje twarzy i te same "bez życia"...
Nawet jeszcze inna osoba podzieliła ten punkt widzenia... zwłaszcza że jakiś czas temu sama dostała ode mnie takowe zdjęcie, na znak tego że pamiętałem o tej osobie.
może postaraj się wyrazić bardziej charakter postaci przedstawionych
.A.
Kiedy już wspominałem żę nie mam pomysłów, jak mógłbym przedstawić każde z nich. Q^Q
Naprawdę spróbuj wymyślać za każdym razem coś innego, jak niekiedy w ciągu tygodnia masz 3-4 osoby, które obchodzą urodziny, a ty próbujesz wymyślić coś innego do swojej galerii lub ruszyć którąś z zaczętych historii. T^T
Deviantowicz
Neros1990 napisał:
Kiedy już wspominałem żę nie mam pomysłów, jak mógłbym przedstawić każde z nich. Q^Q
Naprawdę spróbuj wymyślać za każdym razem coś innego, jak niekiedy w ciągu tygodnia masz 3-4 osoby, które obchodzą urodziny, a ty próbujesz wymyślić coś innego do swojej galerii lub ruszyć którąś z zaczętych historii. T^T
też prawda że jak robi się z to taką częstotliwością to to po prostu już się psuje
czy naprawdę tak każdemu musisz robić te gifty? .A.
tak poza tym
chyba i tak najważniejsze jest to żeby podobało się osobie dla której to jest
i chyba tylko to w takim wypadku powinno się liczyć ^^
więc nie przejmuj się tym tak bardzo
Cóż, początki są proste, bo przy kilku urodzinowych pracach nie ma bata, żeby wpadło się w monotonię. Hmm... Radzę sobie w ten sposób, że rysuję w różnych stylach i takie tam.
Sam zobacz. Pierwszy urodzinowy art był całkiem urodzinowy: klik
Nie powiem, spinałam się przy nim, tym bardziej, że był prawdziwym prezentem, a nie takim deviantartowym.
No tak, potem były urodziny mojej siostry. Widziała tamten art, więc musiałam wymyślić coś innego. Hmm, a może by tak Equestria Girls? klik
Inny styl i sprawa monotonii załatwiona.
Kolejny prezent, który zrobiłam nie był co prawda urodzinowy, ale też nie chciałam, żeby był taki sam jak wszystkie. klik. Co zrobić, co zrobić? A może pójść dalej niż EqG?
Różne style, arty przedstawiające jakąś scenkę. To jak dla mnie przepis na monotonię.
Wybaczcie za lokowanie produktu!
Przejrzałam te gifty i może motyw się troszkę powtarza ale i tak każdy jest fajny C:
Jeżeli ci się kończą pomysły może po prostu od czasu do czasu zrób 'zwykłą' postać (bez prezentu)
Mrówka napisał:
Przejrzałam te gifty i może motyw się troszkę powtarza ale i tak każdy jest fajny C:
Jeżeli ci się kończą pomysły może po prostu od czasu do czasu zrób 'zwykłą' postać (bez prezentu)
Tylko że tego typu "gifty" ( te bez urodzinowej paczki ), to ja robię i bez okazji niekiedy. A tu chodzi o symbolikę tego, że to akurat praca na specjalna okazję.
Ale nie wiem... może spróbuję, jeśli tylko znajdę jakiś pomysł.
Chyba najważniejszym jest, żeby Tobie i solenizantowi się podobało. U mnie jest tak, że wykorzystuję pasje danej osoby lub jej zainteresowania i rysuję jakąś sytuacją związaną z nią, ale że to na dłuższą metę się nie sprawdza, rysuję po prostu coś zwykłego, co lubi. Znając jej charakter, temperament i biorąc pod uwagę czy mam wenę na coś większego lub prostszego (bo to w końcu też się liczy, ale trzeba się wysilić), ale i tak chyba najważniejsze to fakt, że coś w ogóle się przygotowało. W końcu to nie osoby z boku dostają ten prezent a solenizant, krytyka- owszem, ale skoro takie prace nie zdarzają się codziennie nie można powiedzieć, że to monotonne, bo w końcu to jest okazyjnie. Czyli, jak będę rysowała co rok na Święta choinkę, czerwone wstążki lub dzwoneczki wychodzi na to, że to monotonne, bo jakiś motyw ciągle się powtarza? To jest sprawa Twoja, a nie osób trzecich. Krytyką można doradzić, ale nie w taki sposób.
A co do znalezienia pomysłu, spróbuj poszperać w galeriach, popatrzeć na różne zdjęcia, przemyśl co dokładnie dany solenizant lubi i próbuj coś tworzyć z tym. Wyobraź sobie nawet samego siebie w takiej sytuacji i pomyśl, co Ty byś chciał zobaczyć mając jakieś pasje.
Neros1990 napisał:
Mrówka napisał:
Jeżeli ci się kończą pomysły może po prostu od czasu do czasu zrób 'zwykłą' postać (bez prezentu)Tylko że tego typu "gifty" ( te bez urodzinowej paczki ), to ja robię i bez okazji niekiedy. A tu chodzi o symbolikę tego, że to akurat praca na specjalna okazję.
Ale nie wiem... może spróbuję, jeśli tylko znajdę jakiś pomysł.
No to chyba się nie da nic zrobić, no bo jak inaczej dać prezent?
Wykorzystywanie pasji solenizanta.... niby dobry sposób... tylko jest mały szkopuł.
Co jeśli nie wie się dokładnie co jest pasją i upodobaniem danej osoby, mimo iż się ją trochę zna?
Czasami bywają sytuację, że nawet jak siedzisz nad galerią danej osoby, to powoli się gubisz w tym, co taka osoba by chciała.
Ale jak na razie... na obecną chwilę niby miałbym koncepcję tego, żeby jednemu mojemu znajomemu, prezent wręczała któraś z głównych postaci z anime, którego również jest fanem....
Gorzej trochę z pozostałymi.
Neros1990 napisał:
Wykorzystywanie pasji solenizanta.... niby dobry sposób... tylko jest mały szkopuł.
Co jeśli nie wie się dokładnie co jest pasją i upodobaniem danej osoby, mimo iż się ją trochę zna?
Czasami bywają sytuację, że nawet jak siedzisz nad galerią danej osoby, to powoli się gubisz w tym, co taka osoba by chciała.
Ale jak na razie... na obecną chwilę niby miałbym koncepcję tego, żeby jednemu mojemu znajomemu, prezent wręczała któraś z głównych postaci z anime, którego również jest fanem....
Gorzej trochę z pozostałymi.
Prawda, ale zawsze jakiś materiał się znajdzie. Czasem nawet spytaj tak po prostu co lubi, czym się interesuje, nawet taka muzyka, nawet taka siatkówka, cokolwiek- zawsze coś się wymyśli. Chociaż przy całkowitym braku weny i chęci to to jednak jest dosyć trudną rzeczą. XD