Deviantowicz
Officerka napisał:
Wie ktoś, czy lub gdzie dostanę owe do przeczytania?
nie wiem ja bym poszukała w bibliotekach czy nie mają czegoś na składzie
w internecie też niby można znaleźć ale z tą oryginalną wersją jest różnie...
najlepsze są takie stare książki
u mojej babci znalazłam kiedyś dość grube książki z bajkami których treść była dosyć drastyczna to nie były te przerobione bajki tylko takie oryginalne (np coś tam było z tego co pamiętam że jakaś wiedźma grała na organach wewnętrznych XD" straszne) w dodatku zawierały w sobie dość surrealistyczne można by rzec obrazki... coś pięknego... jedyny problem był w tym że... heh... nie były one w zbyt dobrym stanie kartki wypadały i były ze sobą zmieszane i parę stron brakowało
ale miło mi się je czytało
aczkolwiek nie pamiętam już większości oprócz moich ulubionych czyli o dziewczynce co podeptała chleb i o dziewczynce w czerwonych bucikach
Jeśli chodzi o mitologię, to większość z nich najlepiej jest szukać w bibliotekach, chociaż w internecie można znaleźć również oryginalne treści, o ile jest to odpowiednio potwierdzone w bibliografiach (tytuł książki, autor, ewentualny rok wydania i wydawnictwo). Niektóre lektury szkolne również są albo w większości albo nawet w całości spisane z oryginalnych mitologi. Przykładem może być mit o Edypie (jeśli chcecie mogę skrótowo opisać o czym to jest). Jeśli się dobrze poszuka, można znaleźć także o Syzyfie, o Arachnie, o Dedalu i Ikarze, o Minotaurze (który jest powiązany również z Dedalem), o Perseuszu, o Odyseuszu, oraz o wielu innych. Problemem może być jednak to, że niektóre przekłady są niedokładne, więc mogą zawierać drobne zmiany w treści mitu, gdyż albo tłumaczenie oryginalnych tekstów było niedokładne, lub też autor artykułu, który publikował treść tego mitu, mógł źle go przepisać lub coś zmienić. Dlatego dobrze jest sprawdzać skąd te mity są pobierane, znaczy czy autorem tych mitów jest ktoś z okresu starożytnej Grecji (np. Platon).
Co do baśni i bajek... to np. polecałbym coś z oryginalnych nakładów "Baśni Braci Grimm", bo możliwe że z kolejnymi wydaniami w różnych okresach czasu, treści mogły być zmieniane lub cenzurowane (cholera wie czy taka schiza wtedy była czy to "nasi" tak zrobili w "obronie naszej młodzieży, przed szkodliwością niektórych bajek". Cholera wie.).
Deviantowicz
Officerka napisał:
Czytałam, że co do baśni - tych oryginalnychwersji wyszło tylko 10.tys....ciężko będzie..
zawszę się będą czymś różnić to pewne...
coś słyszałam ale nie jestem pewna że w oryginale kopciuszek nie miał szklanych bucików a skórzane a szklane są błędem w tłumaczeniu
Deviantowicz
Officerka napisał:
Książę Snieżki nie obudził, a zgwałcił ją śpiącą...
<3